Saturday, 5 March 2016

My journey at Sarawak

Hye lamanya tidak menjenguk blog ni.. ya lh. Maklum lah kn.. buzy. Selain bzy..kadang-kadang teda juga ilham memblog. Tapi hari ni tiba-tiba lah pulok nok memblog. Eseh.. tertukar plak sleng pantai timur. Whatever. Hihihi.

Kali ini mungkin sy menulis blog bukan lh yg berkaitan tentang ilmiah.. tp sekadar semacam jurnal je lah.. huhuhu.

Oh hri ni nak cerita tentang where I am living . About Sarawak. Well... this is true life experience lah... and sy fikir ini kli kedua lh seumur hidup dok Sarawak. First 2010-2011 Di kota samarahan. 2nd Sibu.

Talk about Sibu...erm mula2 smpi posting cni...naik bingung jg, mok nangis pun ada sbb x tw mok nginap di mn mlm tu. Bila difikir2 duit pun dh tggl brapa kn msa tu... mok tambang teksi lg naik ke atas bandar lama Sibu. Nak 30minit jg pjlnn. Dh lah kan tambang teksi masa tu rm 45 sekali jalan. Sewa hotel pun nak masuk rm80++ semalam. Masa dtg posting Sibu tu kan, kami berdua ja. Sudah lah ank dara lagi. Huhu. Bingung kejap. smpi ja kmi dr kuching tersadai d airpot smpi jam 8 mlm dr jam 6ptg. Haha. Byng kan kami tidak tau mana hala tuju kami.contact kawan yg study d sarawak..tapi dia duduk jauh... cousin pun msa tu tengah on leave cuti kawin kat Sabah. Di pendekkan cerita... saya mok kasi tau..yang Sibu is a great place yg sy pernah pegi.. dulu Kota Samarahan sy x habis round pun. Sbb msa tu kn jd student uitm. Hihi. Oya kita sambung blik serita tadi. Ok Sibu is a great place. Dr orang nya, makanan nya. Hihi.. makanan sini kira murah2 lah berbanding tempat lain di area Sarawak kawan saya bilang lah. And... banyak jenis makanan tempatan yang popular di sini yang tidak terdapat di sabah...contohnya terung asam, engkalak, Dabai, ayam masak pansuh, pekasam sayur, buah asam dan macam2 lagi lh.. ikan pula yg nda pernah sy jumpa d Sabah..mcm ikan sultan, ikan Lumek. Tp x tau lh ada kh xda ikan2 ni di Sabah.mn lh tahu kn ada.  Kebanyakan orang di sini majoriti nya orang iban dan Cina FooChow. Mula2 datang terdengar org ckp iban macam sy rsa bahasa thailand..macam da bunyi2 korea pun ada..tp dah lama2 duduk sini... xda lh... mmg bunyi bahasa Iban dah.. xda dah dgn mcm Thai kh atau Korea. Jgn kecam saya ya Sarawak people.. banyak saya bljr sejak kerja sini. Orang nya pun baik2. Hihi..satakat ni sahaja nukilan jurnal hari ini. Terima kasih untuk membaca. To be continue.....

Wednesday, 27 July 2011

Kehidupan

Hidup adalah indah pada waktunya. Namun kehidupan juga tidak selalunya cerah.
. Kesusahan menyertai setiap orang ke mana sahaja mereka pergi. Setiap insan di muka bumi ini akan mengalami kepahitan dan kepedihan kehidupan. Namun kehidupan susah tidak selalunya buruk..kerana dnegan kepahitan dan kepedihan itu, kita mengenal kebahagiaan. Walau pun keadaan berlaku sedemikiaan,manusia masih mampu tersenyum kerana itu sahaja lah yang dapat menawar duka-duka yang tersembunyi jauh di benak fikiran, hati dan jiwa manusia. 

Manusia tidak keseeorangan dalam mengharungi kehidupan kita.  kerana ada yang masih mnegambil peduli tentang apa yang manusia lain lalui.
melihat orang lain juga adalah seperti melihat dalam kehidupan kita sendiri.
Namun setiap manusia tidak sama. masing-masing mempunyai masalahnya sendiri.
masing-masing lalui situasi yang berbeza-beza. masing-masing mempunyai persoalan hidup yang berlainan.. semua itu bergantung dengan apa individu lihat dan cari di dalam menentukan khidupan yang mereka ingin kan.




Setiap masalah dan persoalaan di dalam hidup..pasti ada jalan penyelesaiannya. tidak kira masalah kecil atau pun masalah besar. tiada yang mustahil sekiranya setiap orang berfikiran positif, saling mendorong, mendengarkan dan menghulurkan bantuaan kepada yang tidak mampu menghadapi kehidupan yang sangat sukar di fahami
kerana kurang nya pngalaman mnghadapi kehidupan..





 
     


          
Thanks for reading.  Please kindly leave your comment. Your commnt will help me to improve my coming blog post. Thank you all. ~^_^~